Ieri am participat la un eveniment mai trist, dar cu ocazia asta m-am intalnit cu neamurile si cu o gramada de moldoveni veniti si ei la acest eveniment. Asa cum ii sade bine moldoveanului am ajuns iar la istorie si neam, iar eu i-am intrebat: stiti voi oare cate manastiri a construit Stefan cel Mare pe malul stang al Prutului? Evident mi-au raspuns dupa o lunga cugetare: Capriana! Ei bine, pentru cine nu stie Manastirea a fost consgtruita in anul 1420, ceva mai inainte ca marele nostru domnitor sa se fi nascut, adica in 1433!

Manastirea Capriana si mostenirea lui Stefan cel Mare pentru moldoveni

O mica reamintire pentru cei ce nu mai stiu dar totusi isi vad viitorul alaturi de Rusia: in anul 1962 rusii au inchis Manastirea Capriana si au devastat-o! Chiar daca Stefan cel Mare nu a ridicat nicio manasire pe malul stang al Prutului, a reparat Capriana dupa ce a suferit in urma unui cutremur! Am vrut sa dau aceasta mica lectie de istorie pentru cei ce uita sa citeasca, dar pretind ca stiu totul!

Mergeti si vizitati macar odata Manastirea Capriana, nu e departe de Chisinau, deci oricand va doriti puteti merge si vizita una dintre cele mai frumoase manastiri din Republica Moldova! Ca idee, ar fi bine sa stiti ca Manastirea voievodala nu este cea mare, pe care o vedem mereu in poze! Mai mult, rusii au darmat turlele originale si le-au reconstruit in stilul bisericilor rusesti! E bine de stiut!

Manastirea Capriana

Manastirea Capriana si mostenirea lui Stefan cel Mare pentru moldoveni