Am vazut eu ca multi moldoveni nu au timp sa-si citeasca istoria, sau daca ar avea le vne mai greu. Asa ca am sa le dau cateva date isotorice, pe care le gasesc unor in orice istorie, chiar si cea rusa sau turca, deci nu-s motive de a cauta adevarul acolo unde el este la lumina. Am sa incep cu primul domnitor care a reusit sa tina romanii independenti timp de 42 de ani: Basarab I – intemeietorul, cel care stapanea la nord de Dunarea pana la Marea cea Mare, inclusiv Bugeacul cu Cetatea Albă si Cetatea Tighina.

Istoria moldo-vlahilor de-a lungul secolelor de la 1300 si pana in prezent

Deci intre 1310 si 1352 l-am avut pe Basarab I, apoi a urmat Mircea cel Batran care a trait doar 63 de ani, a domnit 31 de ani si a ajuns voievod al romanilor de la varsta de 32 de ani. Pentru cine nu stie s-a nascut in anul 1355 si a trait si domnit pana in anul 1418. A urmat cel mai longeviv domnitor al romanilor, Stefan cel Mare care a trait 71 de ani si a domnit 47.

Daca trecem de primii 1800 de ani, descoperim cum au venit rusii in 1812 si ne-au furat Basarabia, timp de 106 ani. Intre timp poate ar fi bine sa va reamintesc de Mihail Kogălniceanu, nascut la Iasi in 1817 – moldovean sadea si cel care a infaptuit unirea din 1859. Poate ati uita ca si Vasile Alecsandri este moldovean nascut la Bacau in 1821 si este cel ce ne-a lasat Hora Unirii. Despre Mihai Eminescu ce sa mai spun? Ca s-a nascut in 1850 in judetul Botosani si ca a spus atat de frmuos: Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie! Poate sa-l adaug si pe Ion Creangă, cel care a lasat romanilor o poveste din care poate am invata si azi, daca am vrea: Moș Ion Roată și Unirea.

Dar hai sa revenim in zilele noastre si sa va intreb: ati auzit oare de Ion si Doina Aldea Teodorovici si de cele doua inimi gemene? Sau de marele poet Grigore Vieru? Probabil ca nu, altfel nu ati uita atat de repede cine sunteti! Pentru ca banuiesc ca ati uitat de prima deportare din 1941 cand rusii ne-au dus in “Siberii de gheata” cu 1315 vagoane. Ati uitat si de a doua deportare din 1949, pentru ca au fost deportati doar 11.293 de familii din Moldova. Dar cum ati uitat de al treilea val de deportari din 1951, au trecut doar 38 de ani pana cand in 1989 moldoveni si-au reamintit cine sunt!

Istoria moldo-vlahilor

Istoria moldo-vlahilor de-a lungul secolelor de la 1300 si pana in prezent