Recent fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a spus ca in urmatorii 30 de ani Republica Moldova nu are sanse de a adera la Uniunea Europeana, eu imi permit sa-l contrazic. In primul rand cu un argument de bun simt, nime ni nu stie ce va fi peste 30 de ani, oricand situatia politica si economica din Europa si din lume poate lua o cu totul alta directie, diferita de cea de azi. Argumentatia ex presedintelui are la baza o declaratie referitoare la Ucraina, total hazardata.

Il contrazic pe Train Basescu, Moldova poate intra in UE mai devreme de 30 de ani

Evolutia Republicii Moldova in urmatori iani este data in principal de conjunctura internationala dar si de ceea ce fac moldovenii la ei acasa, deci daca poporul chiar si-ar dori sa intre in Uniunea Europeana, iar politicienii ar munci in aceasta directie, eu cred ca in maxim cinci ani am fi primiti cu bratele deschise, dar asta ar insemna sa ne rezolvam multe din problemele care azi sunt incompatibile cu statutul de membru UE.

Costurile integrarii unui stat ca Moldova in UE – pentru comunitatea europeana – ar fi minore, tineti cont ca acum in Republica Molodova sunt mai putine persoane decat turisti vin in Germania anual. PIB-ul Moldovei in 2015 a fost de doar 8 miliarde de dolari, in timp ce de exemplu Romania a depasit 700 de miliarde de dolari, adica aproape de 100 de ori mai mult! Ca sa va faceti o idee, Republica Moldova produce mai putin decat judetul Cluj, iar daca ar fi sa comparam intreaga economie moldoveneasca cu Bucurestiul, ei bine – capitala Romaniei produce de sase ori mai mult decat toata tara noastra!

Cat ar costa unirea celor doua tari? Foarte putin, adica undeva la 5 miliarde de euro, in timp ce un kilometru de autostrada costa Romania 6 milioane de euro, adica unirea ar costa cat 1000 de kilometri de autostrada! Asta fara a tine cont si de incasarile suplimentare, obtinute de pe urma unificarii economice a celor doua state romanesti! Deci daca vrem se poate orice, dar daca avem o tara instabila economic si politic, care oscileaza intre est si vest, nici in 30 de ani nu vom rezolva problemele acestui popor!

Traian Basescu

Il contrazic pe Train Basescu, Moldova poate intra in UE mai devreme de 30 de ani