Nu stiu daca ati auzit de Fereastra Overton, dar am sa va explic pe larg despre ce este vorba, o teorie a lui Nikita Mihalkov. Aceasta teorie este azi folosita in manipularea populatiei, iar daca o sa fiti atenti o sa vedeti ca suntem zilnic bombardati cu idei pe care de obicei le respingem din start. Care este legatura cu UDMR-ul si maghiarii din Ardeal? Imediat o sa intelegeti, urmariti cu atentie teoria lui Nikita Mihalkov, prezentata acum mult timp in urma.

Fereastra Overton, UDMR-ul si maghiarii din Ardeal

Teoria lui Nikita Mihalkov ne arata cum plecand de la un lucru total de neacceptat se ajunge la imbratisarea lui ca fiind ceva nou si folositor pentru societate. Acum sa verem despre ce este vorba: acum 50 de ani daca vorbeai despre Tinutul secuiesc si despre o regiune unde nu te poti intelege in romaneste in tara, ti se recomanda sa mergi la controlul psihiatric – dovada ca azi multi maghiari vorbesc romaneste. Dar uite ca primul prag al ferestrei Overton este exact nivelul de inacceptabil.

Avem sase niveluri pe care trebuie sa le trecem de la inacceptabil la politica de stat. Precum va dati seama primul pas este discutia in public a subiectului, ar fi bine sau nu sa avem un tinut autonom in Romania? Raspunsul majoritatii este NU, dar deja am mai trecut un prag si am ajuns la nivelul Radical. DA, majoritatea este impotriva acestui lucru, dar acum se discuta public, lumea nu mai sare la bataie ca in 90, ajungem la nivelul trei – Acceptabil. Televiziunile incep sa-ti explice ca asa e in Europa, ca o a devii civilizat daca ai sa intelegi ca descentralizarea este buna, ca de aia traiam rau pe vremea lui Ceasca, ca eram prea centralizati. Ajungem la urmatorul nivel – cel Rational.

Ati prins ideea, daca in anii 90 a iesit cu bataie la Targu Mures, azi stam si dezbatem pe FaceBook, ajungand incet dar sigur catre pragul de popular. Toti discuta despre cazul de la Kaufland, daca e ok sau nu sa te enervezi ca uite in secuime nu se mai stie romaneste. Iar pana la urma ajunge unii sa te convinga ca e ok, mai e un singur pas pana se va ajunge la ultimul prag, Politica. Adica vom avea o lege care sa dea nastere Tinutului secuiesc unde nu mai trebuie sa te intelegi in romana, daca nu stii maghiara, „mars acasa” valahule!

Fereastra Overton

Fereastra Overton, UDMR-ul si maghiarii din Ardeal