Fabrica de sticla de la Tomesti – istorie pierduta
Acum peste 200 de ani, pe cand Banatul era parte a imperiului Habsburgic, la Tomesti in judetul Timis s-a ridicat o fabrica de sticlarie, prima de pe actualul teritoriu al Romaniei moderne. Ungurul Anton Pfantzels a venit aici in 1826 si a pus pe picioare afacerea cu sticla, dar l anumai 20 de ani a fost cumparata de austriacul Leopoldina Losch care a pus la punct fabrica, inclusiv o scoala de ucenici sticlari. Asa incepe epopeea de la Tomesti, incheiata prin vanzarea dupa Revolutie a activelor si evident inchiderea ei.
Fabrica de sticla de la Tomesti – istorie pierduta de 200 de ani
Succesul fabricii de sticla de la Tomesti consta in faptul ca aici oamenii talentati aveau totul la indemana, lemnul pentru foc, cuartul si nisipul din localitatile invecinate, deci cum s-ar zice azi, productivitate maxima. Dar fabrica a fost renumita pentrualtceva, pentru tehnicile medievale dupa care era prelucrata si pictata sticla, adevarate opere de arta ieseau din mainile mesterilor sticlari de la Tomesti. Pana prin anii 80, apoi la finalul deceniului totul a ajuns o ruina.
Azi inca mai traiesc aici mesteri sticlari priceputi, doar ca nu au unde lucra, zona a ajuns una lipsita de interes economic si turistic, ca mai tot ce tine de industrtie in Romania post-revolutionara! Fabrici de sticla mai sunt in tara, dar nu e pacat ca avem aici de toate chiar sub mana mesterilor si se iroseste in vant? Mai stiti obiectele acelea fumos colorate din sticla? Aici erau produse in vremea comunista, doar ca azi le cumpara si le fabrica strainii! Noi stam si le admiram doar.