Cand vorbim de Oltenia ca parte a Romaniei ne amintim mereu de Brancusi, dar uitam ca in anul 1881 la Craiova se nastea genialul Gogu Constantinescu. Pana in anul in care am vazut eu lumina soarelui, adica pana in 1965 a facut numeroase inventii, asa cum este si cutia de viteze autoamata, pe care o am eu azi pe masina – un Seat Alhambra din 2010. Evident ca intreg mapamondul il cunoaste pentru ”Teoria Sonicității”, dar se uita alte zeci de inventii si inovatii ale marelui savant roman.

Cine este George (Gogu) Constantinescu  pentru Romania, dar pentru planeta?

Daca ”Teoria Sonicității” ce se datoreaza olteanului Gogu Constantinescu este cunoscuta de oricine, mai putin se stie ca lui i se datoareaza existenta mitralierelor ce trageau printre palele elicei unui avion. Tot Gogu Constantinescu este cel c ea creat primul tun sonic si evident prima cutie de viteze automata. Lal fel de putin se stie de proiectul sau de hidroglisor, patentat in 1970 de Rusia. Despe primul calorifer sonic banuiesc ca nici nu ati auzit, asa este? Iata cat de putin ne cunoastem trecutul apropiat, nu mai zic de cel ce acum mii de ani.

Ca orice mare valoare a ingineriei sau chiar a artei romanesti, Gogu Constantinescu a cunoscut realizarea in alta tara, Marea Britanie de asta data, ca si marele Henri Coanda. Am avut placerea sa-i cunoasc opera, sa le cunoasc de fapt, pentru ca ambii au legatura cu aviatia, deci cu munca mea de acum 25 de ani. Iar ca sa va fac o bucurie, sa stiti ca el a construit Cazinoul din Constanța! DA, el a folosit betonul desi mari ingineri constructori credeau ca este o greseala. El a crezut in el si azi il folosim cu totii in constructii, nu-i asa?

Gogu Constantinescu

Cine este George (Gogu) Constantinescu pentru Romania, dar pentru planeta?