Desi de multe ori auzim ca cineva este denumit mamaligar, poate ca multi nu stiu cand si cum a aparut mamaliga si unde se mananca ea in mod frecvent. Gasiti o istorie a mamaligii pe FaceBook pe pagina WikiIstoria. Am sa va descriu aici pe scurt istoria mamaligii, ca sa se stie ca desi romani iau adus mamaliga la rafinament, pentru altii a ramas o simpla forma de a inlocui painea. Iar cum porumbul a sosit din America, nici pe departe nu puteam spune ca dacii sau romanii mancau de mii de ani mamaliga ( dar terciuri din diferite cereale da ).

Cine a inventat mamaliga si cand?

Desi se crede ca romanii au doar trei mancaruri: mamaliga, sarmale si mici – doar cei din urma sunt practic inventie romaneasca, ar fi bine sa se studieze mai adanc traditiile culinare romanesti. Chiar daca este greu de crezut, mamaliga se mananca in America de sud, in nordul Italiei fiind chiar o mancare intalnita des in meniul traditional. Asa ca ar fi bine sa nu mai radem de cei ce o consuma, cu tocanita sau cu branza si smantana, pentru ca pe deasupra este si gustoasa.

Initial mamaliga era facita din boabe de mei, abia dupa ce porumbul a patruns in Europa a inceput sa se faca din malai de porumb mamaliga. In Rusia se consiuma si azi la fel de mult ca si in trecut, deci desi consideram ca mamaliga este o mancare traditionala romaneasca, ea se face de sute de ani si in alte zone ale lumii. Romanii au dus insa acest aliment la rang de mancare delicioasa! Pofta buna.

Cine a inventat mamaliga