Exporturile moldovenesti catre tarile Uniunii Europene sunt in crestere, desi multi dintre adeptii orientarii carte spatiul ex-sovietic incercau sa ne convinga de contrariu. Mai ales dupa ce acordul cu UE a fost implementat in acest an, exporturile de produse Bio si Eco a crescut exponential. Da, este adevarat ca inca nu s-a atins un volum care sa ne linisteasca, dar in mare parte acest lucru se datoreaza vitezei cu care firmele din Republica Moldova implementeaza standardele europene.

Exporturile moldovenesti catre tarile Uniunii Europene sunt in crestere

Marea problema a fost totusi piata ruseasca, nu cea europeana, unde cererea este mereu in crestere pentru produsele Bio si Eco, iar in 2015 exportul de struguri, orez si prune a crescut de peste 5 ori. Deci se poate, ba chiar se poate si mai bine. Unde ne blocam totusi? La aceiasi birocratie care sufoca toate tarile foste comuniste, la ajutorul dat de stat exportatorilor si evident la coruptie. De zece ani incerc sa conving autoritatile sa sprijine logistic exportatori, sau mai exact producatorii. As incepe de maine sa export daca as putea sa gasesc sprijin pentru intocmirea documentatiei, spunea un mare producator de nuci autohton.

Evident ca deja filiera ruseasca era cunoscuta exportatorilor moldoveni, mai ales ca de multe ori partea cu calitate versus cantitate prima, motiv pentru care de fiecare data rusii descopereau ca nu prea corespund produsele cu certificatele. Poate ca in curand se vor aseza lucrurile si valoarea exporturilor va ajuta tara sa-si revina putin din groapa economica incare se afla.

Export de mere eco

Exporturile moldovenesti catre tarile Uniunii Europene sunt in crestere