Conflictul din Transnistria nu se termina pentru ca nimeni nu vrea acest lucru cu adevarat. Variante nu sunt decat doua, niciuna insa nu este convenabila tuturor partilor implicate in conflictul de pe Nistru. Variantele sunt: integrarea Transnistriei in Republica Moldova sau separarea totala. Hai sa vedem cine se opune integrarii. Evident Rusia, care ar fi nevoita sa-si retraga aramata de pe Nistru, ceea ce evident nu-i convine. De multe ori m-am intrebat de ce oare nu vor cetatenii din dreapta Nistrului sa revina alaturi de cei cu care au convietuit pana acum si nu am gasit un raspuns plauzibil.

De ce nu se termina conflictul din Transnistria

Trecand peste nelamurirea mea legata de construirea unei centrale ca alternativa a alimentarii cu energie electrica de la Cuciurgan, este evident ca Moldova nu va reusi niciodata sa solutioneze conflictul transnistrean. Cum spuneam mai devreme, Rusia nu accepta sa-si mute trupele de pe teritoriul Moldovei, deci unificarea teritoriilor moldovenesti este imposibila. Acum sa vedem ce s-ar intampla dacaMoldova ar renunta la Transnistria. Evident aici se opune Uniunea Europeana si America. Ar insemna ca trupele Armatei a XIV-a sa stationeze legal peste Nistru. Nu merge, nu-i asa?

Vor oare transnistrenii sa stea la nesfarsit ca teritoriu ilegal, ocupat de rusi? Probabil ca nu, dar cine-i intreaba? Au fost atat de mult spalati pe creier, incat cea mai mare frica a lor sunt americanii si romanii. La ce le foloseste statutul actual? La nimic, asta este sigur. Dar daca ai sa intrebi rusofonii de la dreapta Nistrului, au sa-ti spuna ca daca revin in componenta Moldovei, vor trai si mai rau decat acum, desi evident asa ceva nu se poate! Deci?

Evgheni Sevciuk

De ce nu se termina conflictul din Transnistria