Astazi este destul de clar, majoritatea maghiarilor sunt romano-catolici, reformati sau calvinisti si luterani. Acum sa vedem cand au aparut aceste religii, pentru ca daca vreri sa fii corect din punct de vedere istoric, ar trebui sa vedem cand anume au fost crestinati ungurii ( exista o teorie moderna si cu dovezi destul de clare stiintifice pe baza de ADN, precum ca dupa exterminarea maghiarilor din anul 955, papalitatea a „fabricat” un popor maghiar bazat pe limba hunilor ). Deci regele Stefan i-a cerstinat pe maghiari in jurul anului 1000, dar inainte de 1038, anul mortii sale! Dar minune, Marea Schismă din 1054 este momentul in care romanii din est si sud trec la Ortodoxie. Deci ca sa zicem asa, atat ungurii cat si romanii au pornit la drum impreuna pe calea lui Dumnezeu!

Care este religia maghiarilor de-a lungul timpului

Deci se pare ca desi azi ungurii spun ca sunt in marea lor majoritate romano-catolici, la inceput erau pur si simplu crestini, doar ca au ales sa fie de partea papalitatii, ca sa fie sustinuti militar si financiar – nu mai zic ca au fost invinsi de Sfantul imperiu Roman, deci era si firesc sa fie asa ( iar in cazul in care este adevarata teoria ca ungurii de azi sunt de fapt inventia papalitatii, este si mai clar! ). Prin urmare daca romano-catolicii sunt cei condusi de Papa, sunt aceiasi care au adus inchizitia in Evul Mediu, deci intelegeti ce vreau sa spun ( nu o sa aduc aici sutele de argumenete pentru care azi Roma – Vaticanul – este declarata vinovata ).

Calvinistii au aparut abia in 1521, deci mult mai tarziu, deci daca este sa discutam de orientare bisericeasca, era evident ca in Ardeal vom avea ambele biserici, cea ortodoxa pentru romani si cea catolica pentru maghiari. Deci degeaba se toto discuta despre o religie sau alta, pana la urma romanii au fost crestinati cel tarziu in secolul doi, deci cu 800 de ani inaintea ungurilor. Nu ne da niciun drept acest ascendent, dar este bine de stiut!

Religia Ungariei

Care este religia maghiarilor de-a lungul timpului