Desi nu sper la asa ceva, iata ca Romania propune Republicii Moldova realizarea unui spatiu audiovizual comun, ceea ce teoretic ar insemna ca de acum ( de fapt de atunci – adica cand se va realiza proiectul comun ) romanii vor putea vedea stirile din Moldova si vice-versa – moldovenii vor avea acces liber la posturile TV din Romania. Planul suna bine pe hartie, dar dac ama uit la proiectul TVR Chisinau – sau TVR Moldova, am ceva dubii legate de rezultatele pozitive ale proiectului.

Spatiu audiovizual comun Romania – Republica Moldova in 2016

Daca m-ar fi intrebat cineva pe mine eu as fi propus accesul firmelor de cablu din Romania in Republica Moldova, cu obligatia sa ofere posturile romanesti – inclusiv cele precum National Geografic sau Discovery cu subtitrare in romana si sa scapam de limba rusa, la care evident sa se adauge posturile TV 100% in limba romana din Moldova. Cred ca asta ar fi fost mai folositor, eu eram primul care ma mutam la un astfel de firma de cablu TV.

Acum sa asteptam si sa vedem ce se va alege si de acest proiect comun, sper sa nu fie ca si in cazul gazoductului Iasi – Ungheni ( trebuia sa fie din cate tin eu minte Chisinau – Iasi ), care acum este inchis! Daca va demara macar la 1 ianuarie 2016 si va insemna ca vom reusi sa vedem in Republica Molodva si alte canale in afara de TVR Moldova, sau Pro TV Chisinau ( nu cred ca posturile de muzica conteaza ), atunci pot zice ca s-a facut un mic pas inainte.

Spatiu audiovizual Moldova

Spatiu audiovizual comun Romania – Republica Moldova in 2016