Cine este mai putin familiarizat cu genetica poate fi usor indus in eroare cu date statistice reale, dar cu concluzii false. De exemplu putini stiu ca exista doua modalitati de a determina descendenta, pe linie materna si pe linie paterna. Pe linie materna vorbim de mtDNA iar pe linie paterna de cromozomul Y – pentru simplul motiv ca acesta este comun tuturor descendentilor dupa tata.

Razboiul ADN-ului si maghiarii versus romani

Avem o mica problema cand vorbim de genetica pe baza de ADN mitocondrial – adica cel ce ne spune de unde au venit stramosii nostri acum peste 30.000 de ani, nicidecum ce era pe la noi acum 1000 de ani. Mai interesant este faptul ca populatiile europene au ca punct de plecare intre 9 si 12 mame – femei de la care provin majoritatea europenilor – sa ne intelegem bine – nu discutam de situatia ca ar fi fost cateva femei si ele au dat nastere europenilor, ci erau sa zicem asa noua familii neinrudite intre ele.

Deci ca sa scurtam povestea, maghiarii care vor sa ne convinga pe baza studiilor genetice ca in Ardeal nu sunt aceiasi romani ca in Muntenia si Moldova se adreseaza necunoscatorilor, teoretic pe linie materna toti europenii sunt inruditi intre ei! Mai mult, au existat migratii masive de populatie inttre teritoriile locuite azi de romani, deci pana la urma nici logica nu permite sa avem mari diferente ale ADN-ului. Mai mult, s-a dovedit clar ca azi in Ungaria locuitorii sunt cel mai apropiati genetic de geti, deci sa zicem asa mai pe sleau, de romani! Asa cum multi romani plecati in America si-au „americanizat” numele si unii nici nu mai vorbesc limba bunicilor lor, asa si in Ungaria au fost „maghiarizati” cei ce locuiau sub coroana maghiara. A nu vedea realitatea este o greseala, dar cu timpul acest elucruri se vor raspandi si nu se va mai face atat caz de ele. Invatati sa cititi printre randuri sau sa va documentati, inaite de a trage concluziile.

harta-genetica-romani

Războiul ADN-ului și maghiarii versus romani