In lupta dintre ucraineni si rusi a mai cazut odata victima populatia romanesca din Ucraina. Cum mai putem sti cati romani sunt azi in Ucraina nu stiu sa va spun, pentru ca de exemplu in zona Ismail – sudul Republicii Moldova cedat ucrainienilor ( Bugeacul ) nu se mai stie cine est esau nu este roman, multi uitand deja graiul stramosesc, altii schimbandu-si numele, deci este imposibil sa mai stii cine este roman si cine nu in acele zone.

Inchiderea scolilor romanesti din Ucraina in 2017

In lupta lor cu rusii – nu zicem ca in Ucraina a fost macar candva prea bine pentru minoritati, sa nu uitam ca nu era voie sa duci carti in limba romana in zonele locuit ede romani in Ucraina – poate in Cernauti s afie ceva mai bine pentru ca aici exist asi o elita romaneasca, dat in zonele de sud, cu siguranta ca era greu pentru etnicii romani. Acum este si mai greu, au disparut de tot scolile romanesti, televiziuni nici atat, deci stai si te intrebi, oare sa tii cu rusii si sa le doresti ucrainienilor destramarea, sau sa uiti de cate ne fac si sa ne gandim la dusmanul mai mare?

Oare cati dintre romani se mai decalara macar moldoveni la recensamant in Ucraina? Mai speram sa vedem comunitatile romanesti din Ucraina la televizor, sa le vedem la concursuri de etnografie si folclor? Am mari temeri ca in curand vom avea in Ucraina aceiasi sitiatie ca in Ungaria, unde pur si si simplu romanii dispar de la an la an.

Romani în Ucraina

Închiderea școlilor românești din Ucraina in 2017