Asa cum poate multi stiu deja, in Stuttgart – Germania – incepand din luna ianuarie nu se mai poate circula cu masini diesel vechi. In consecinte cateva sute de soferi s-au adunar si au manifestat pe 2 februarie impotriva acestei legi. Cu siguranta legea nu se va schimba, dar oare asta va afecta vanzarea si pretul masinilor cu motoare diesel? Oare nu vor fi vandute mai ieftin si vor umple strazile tarilor din estul Europei? Chiar daca cei cu masini mai noi echipate cu motoare Euro 5 pot sta inca linistiti, nimeni nu stie ce le va rezerva legea germana in anul ce vine.

Proteste de strada in Stuttgart in luna februarie

Cu siguranta Stuttgart nu va fi singurul oras mare din Germania care va lua astfel de decizii, el este doar primul care a interzis pe scara larga accesul acestor masini in oras. Pare destul de ciudat sa vezi cum cetateni ai unui stat precum Germania se plang ca nu au bani sa-si ia masini noi. De ce nu cumpara masini cu motoare pe benzina, nu explica insa nimeni.

De aproximativ trei saptamani se organizeaza frecvent demonstratii in Stuttgart impotriva acestei legi. Mai ales lumea este nemultumita de faptul ca nu li se ofera alternative, solutii. Ce sa faca cei care au luat masina acum un an sau doi? Se vor lasa induplecate autoritatile de proteste, sau pe masura ce legile se vor armoniza si in alte landuri sau orase mari, lumea se va conforma si se va adapta legislatiei? Eu optez pentru ultima varianta, mai mult: ma intreb ce vor face romanii daca astfel de legi se vor da si la noi,

Mașini diesel

Proteste de strada in Stuttgart in luna februarie