Nu stiu daca va vine sa credeti, dar 20% din locuitorii din Spaichingen – Germania sunt romani! Oraselul din landul are putin peste 12.400 de locuitori, iar 2500 sunt romani. Majoritatea sunt ardeleni, din judetul Timis si au sosit aici in 1990 cand s-a putut pleca mai usor din tara. Deci daca te gasesti in landul Baden-Württemberg ar fi bine sa mergi si sa-i vizitezi pe compatriotii nostri, vorbesti in romaneste si te simti ca acasa.

Spaichingen  – orasul din Germania cu cei mai multi romani

Toti locuitorii din Spaichingen stiu ca vecinii lor sunt romani si au numai cuvinte de lauda despre ei. S-au integrat imediat si azi sunt vazuti de catre localnici capersoane seriose si harnice, pana siprimarul localitatii se mandreste cu ei. Daca ma gandesc bine, romanii mai detin un record in Germania, sunt pe locul unu la numaul de medici straini ce lucreaza in aceasta tara.

Teoretic Germania este tara unde muncesc un numar record de emigranti, peste 18 milioane, peste 10 milioane muncind aici legal. O mare parte dintre ei o reprezinta romanii, iar in oraselul Spaichingen si-au gasit casa si masa peste 2500 de romani. Ziarele noastre amintesc periodic de acesti conationali, insa nu prea ne spun cum de nu mai revin acasa, de ce au plecat si mai ales cum de s-au ajutat si sprijinit intre ei, pentru a avea un viitor intr-o tara straina, mai ales ca nu sunt plecati acum, cand granitele sunt deschise. Tu ai pe cineva din familie plecat in strainatate la munca?

Spaichingen

Spaichingen – orasul din Germania cu cei mai multi romani