Am mai discutat problema iredentismului maghiar din Harghita si Covasna, poate ca nu ar trebui sa ne ingrijoram sau din potriva, ar trebui sa luam masuri. Azi am discutat cu doi romani, unul din Sfantu Gheorghe – judetul Covasna si unul din Micherechi, Ungaria – cel mai mare sat romanesc din afara Romaniei care se lupta sa-si gaseasca identitatea. Vom mai discuta despre comunitatea romaneasca din Ungaria, azi vrem sa vedem ce facem cu cea de la noi, din judetele Harghita si Covasna.

Infloreste iredentismul maghiar in Ardeal sau nu?

Am incercat sa aflu de la un etnic maghiar de ce tinutul ar trebui sa se numeasca secuiesc daca in el traiesc 404 mii romani si 660 de mii de maghiari. Iar cel mai grav mi se pare ca deja circula sloganul: „Traiasca Transilvania libera de valahi”, deci orice ai vrea sa spui – aici avem deja probleme grave – romanii sunt goniti din Ardeal, pentru a face loc maghiarilor! Sunt multi iredentistii? Nu stiu, dar sunt organizati si perseverenti iar asta nu este o chestiune care poate fi trecuta atat de usor cu vederea.

Am vazut diverse modalitati de a actiona, unii foarte agresivi, altii dau impresia ca sunt „cinstiti” si fara intentii separatiste, in schimb denigreaza cam tot ce este romanesc, de la contestarea vechimii acestui popor pana la personalitatile sale. Asa ca nu pot spune ca alerta sosita din Covasna si Micherechi nu m-a pus pe ganduri, ma gandesc inca la cum ar trebui sa reactionam, cum putem opri acest val iredentist si cum poate fi el contracarat eficient.

Iredentism

Infloreste iredentismul maghiar in Ardeal sau nu?