Se tot vehiculeaza prin presa sau mai exact printr-o anumita categorie de presa ca Romania ar fi cea mai saraca tara din Europa, doar ca datele statistice arata ca nu prea este asa. Chiar daca ne limitam la tarile Uniunii Europene si tot descoperim ca nu suntem cea mai saraca tara, nu mai zic ca de multe ori clasamentul nu spune mare lucru. Anul 2016 a adus Romania la un PIB egal cu  186,5 milarde de dolari. Nu este tocmai rau daca ne gandim ca nu suntem prea productivi, insa precum se vede, posibilitati avem. Iata ca la PIB nominal stam mai bine ca Bulgaria sau Ungaria – care numai din turism scoate enorm ( insa din alte resurse cum sta? ).

Este oare Romania cea mai saraca tara din Europa, sau este manipulare?

Daca ne uitam si la PIB per capita, adica pe cap de locuitor, nu stam chiar asa de rau, daca mai adaugam ca de fapt sunt trei sau patru judete care micsoreaza cu mult aceasta cifra ( Teleorman si Covasna ), rezulta ca stam chiar binisor, adica la aproximativ 9.000 de dolari pe cap de roman ( aici este o eroare pentru ca nereferim de fapt la romanii aflati in tara – inclusiv cei aflati doar statistic, adica prin buletin – venitul lor este calculat zero, desi evident ca ei castiga mult mai mult in afara tarii ).

Ca idee, Albania este tot o tara europeana, nu-i asa? Dar aici PIB-ul pe cap de locuitor abia daca depaseste 3.900 de dolari! Deci mai putin de jumate fata de Romania. Ce sa mai zicem de Republica Moldova cu un PIB pe cap de locuitor de doar 1.821 de dolari? Deci sa nu judecam Romania asa de aspru, pentru ca este suficient sa se fure mai putin, sa dispara economia neagra si deja am putea ajunge la un stadiu bun, as zice eu. Sa mai amintesc doar Belarusul, un stat unde totul este planicficat – lumea multumita, PIB-ul este de 5.749 de dolari. Deci nici pe departe cel mai sarac stat din Europa, chiar daca nu suntem printre fruntasi.

PIB Romania 2016

Este Romania cea mai saraca tara din Europa?