Despre lentilele de contact
Diferitele tipuri de lentile
Lentilele de contact reprezinta o alternativa perfecta pentru clasicii ochelari. Sunt confortabile, usor de purtat si extrem de simplu de manevrat. Lentilele de contact iti confera mai multa libertate, fie ca este vorba de practicarea unor activitati obisnuite, fie ca este vorba de practicarea unui sport.
Imaginate de catre Leonardo da Vinci in cursul secolului al XVI-lea, lentilele de contact au fost create abia cateva secole mai tarziu. La sfarsitul secolului al XIX-lea, medicii si opticienii germani, elvetieni si francezi au dezvoltat lentilele de contact din sticla, bazandu-se pe ideea astronomului britanic Herschel. Aceste prime lentile de contact erau mari si groase, din sticla suflata si acopereau ochiul intreg, nu lasau sa treaca oxigenul ceea ce le facea extrem de inconfortabile.
In anii ’30 si ’40, opticienii americani introduceau pentru prima data materiale din plastic dur in lentilele de contact a carui piesa centrala era tot din sticla. Primele lentile de contact create in intregime din plastic apar abia in anii ’50. Insa, abia la inceputul anilo ’70 diametrul si grosimea lentilelor de contact ating normele actuale. In ciuda acestor 40 de ani de evolutie, nu sunt chiar atat de confortabile, sunt destul de rigide. Un handicap care dispare rapid odata cu lansarea pe piata, in anul 1971, a unor lentile revolutionare semnate de Bausch&Lomb. Acestea sunt mai suple si absorb apa. Mai fine si mai confortabile decat precedentele, aceste lentile noi ofera o alternativa veritabila la purtarea ochelarilor, ideale pentru persoanele care sufereau de ametropie.
Suple sau rigide?
Acest lucru depinde de defectul vizual al fiecaruia, de capacitate de a secreta lacrimile, de stilul de viata si de gusturi. Chiar daca nu sunt atat de cautate, lentilele rigide devin din ce in ce mai confortabile. Cele mai moderne, calificate drept RPG (rigid gaz permeabile) vor satisface nevoile persoanelor care sufera de uscaciune oculara. Lentilele de contact rigide sunt mai durabile si mai rezistente. Majoritatea persoanelor prefera lentilele suple din silicon hidrogel care pot fi purtate timp de o luna, sunt extrem de confortabile si au un continut mare de apa. Suple sau rigide, oftalmologul este cel care va determina care sunt lentilele care ti se potrivesc mai bine.
Lentilele de contact zilnice sunt mult mai avantajoase din punct de vedere financiar deoarece se pot purta fie timp de doua saptamani cum sunt lentilele Acuvue Oasys with Hydraclear Plus produse de catre Jhonson&Jhonson, fie timp de o luna cum sunt cele de la Solfens Toric, Proclear sau Biomedics. Lentilele de contact zilnice nu se vor purta noapte, in timpul somnului deoarece in momentul in care pleoapa se inchide nivelul de oxigen care ajunge la ochi este mult mai redus, lentilele actionand ca o bariera care opreste trecerea oxigenului spre ochi.
Lentilele de contact cu purtare continua se pot purta atat ziua cat si noaptea in timpul somnului, maxim 30 de zile consecutive. Acestea au cel mai mare grad de transmisiblitate a oxigenului.
Lentilele de contact cu purtare extinsa se pot folosi si pe timp de noapte asta pana la sfarsitul perioadei de purtare recomandate de medicul specialist.