Stim de multa vreme ca romania indeplineste conditiile tehnice de a intra in Spatiul Schengen, dar se pare ca Olanda se va opune indiferent cat de bine ar fi in tara noastra toutul, iar raspunsul la intrebarea de ce este strict economic. In acest moment Olanda are cel mai important port din spatiul comunitar, cel din Rotterdam. Daca poarta Europei s-ar deschide in est, va dati seama ca tot ce vine din Asia ar trece pe la noi? Nu mai zic de zona peninsulei Arabice, etc. Ati inteles acum de ce Olanda e mereu Gica Contra?

De ce nu vrea Olanda sa intre Romania in Schengen

Daca s-ar da drumul la circulatie pe Dunare prin Canalul Dunare – Marea Neagra la capacitate maxima si Portul Constanta ar deveni poarta de intrare in Sp[atiul Schengen, Olanda ar pierde cel putin jumatate din trafic, ceea ce ar fi catastrofal pentru ei, deci va garantez ca nu veti vedea niciodata votul olandezilor pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

O sa ziceti ca este o teorie si ca poate nu este asa, dar va intreb: voi ati face altfel? Este cineva care crede in egalitate in Uniunea Europeana? Pana si bulgarii prefera o Dunare nenavigabila – ati vazut sper reportajul de la pro TV, Romania te iubesc – pentru a beneficia de traficul rutier, asa precar cum este el, dar cozile de la Ruse sunt interminabile! Ce putem face? Sa ne facem strategia in asa fel incat sa gasim aliati care sa faca coridorul Dunare – Rin  o priorotate pentru Europa Centrala, restul vine de la sine. Altfel, chiar si daca o sa avem autostrazi din Constanta la Arad sau Oradea, la Suceava si pe unde mai vrem noi, tot nu intam in Schengen – dar am circula macar omeneste!

Portul Constanta

De ce nu vrea Olanda sa intre Romania in Schengen