De ce este polita de asigurare medicala obligatorie in Moldova, indiferent de statul pe care-l are o persoana? Evident nu discutam despre cei angajati sau care realizeaza venituri constante din activitati independente. Pun intrebarea pentru ceva mi-a picat sub ochi o initiativa parlamentara, care propune ca amenzile sa se aplice doar pentru anul in curs sau pentru un singur an de neplata, nu ca pana acum pentru trei ani retroactiv.

De ce este polita de asigurare medicala obligatorie in Moldova ?

Intrebarea este oarecum retorica, raspunsul fiind de fapt pofta guvernanitilor de astrange bani pentru sanatate, fara sa ofere si populatiei sansa de a avea suficiente venituri pentru a o plati. A facut oculul Moldovei patania unui cetatean din Stefan Voda care a fost aresta pentru ca nu si-a platit polita de asigurare de sanatate, nu mai stiu ce s-a intamplat cu el, car mi se pare absurd sa arestezi un om pentru ca nu are bani, nu pentru ca nu si-a platit serviciile medicale la care a avut acces.

Daca datele statistice sunt corecte, adica peste 83% din locuitorii Moldovei sunt asigurati – sau platesc asigurarile medicale, eu zic ca este mai mult decat OK. Chiar as vrea sa aud explicatiile pe care le da un parlamentar pentru situatia in care in cetateam moldovean nu poate efectiv primi asistenta medicala si este totusi aresta pentru ca nu plateste. Un caz de acest gen? Sa zicem unul plecat la rude – nu la munca – intr-o tara straina! Teoretic daca acesta are nevoie de ingrijiri medicale, nici sa vrea statul nu i le poate acorda! Si atunci? De ce sa-l obligi sa plateasca un serviciu pe care nici teoretic nu-l poate primi?

Polita medicala in Moldova

De ce este polița de asigurare medicala obligatorie in Moldova?