Se pare ca neintelegerile dintre Calin Popescu Tariceanu si Viorica Dancila au dus in cele din urma la ruperea aliantei dintre PSD si ALDE. Interesanta este si pozitia celor de la UDMR, aliatul tuturor guvernarilor – nici ei nu vor sustine guvernul minoritar al PSD-ului. Nu stim ce l-a determinat pe liderul ALDE sa iasa de la guvernare dupa ce mai bine de trei ani a fost alaturi de guvernarea PSD-ista, cert este ca miscarea nu i-a avantajat. Noua alianta cu partidul lui Victor Ponta cu sigurnata nu o sa-i aduca mari beneficii pe termen scurt.

ALDE a iesit de la guvernare

PSD a ramas fara majoritate, opozitia anunta o motiune de cenzura si in mod cert daca se vor strange semnaturile la propunerea PNL, guvernul Dancila o sa cada. Dar ce va urma in continuare? Ma indoiesc ca opozitia actuala ar putea forma un guvern, avand in vedere divergentele dintre partide. La fel de evident este ca la alegerile anticipate atat Victor Viorel Ponta cat si Calin Popescu Tariceanu impreuna cu partidele lor ar putea sa nu treaca pragul electoral.

Asadar cine va guverna dupa PSD, care din 2012 duce tara niciunde? PNL zice ca-si asuma guvernarea, dar evident nu o poate face singur, iar aliante nu prea vad cu cine ar face. Scaunul lui Iohannis pare a fi asigurat pentru inca un mandat in fruntea tarii, nu are contracandidat. Asa destramat si lasat de izbeliste, PSD par ea fi in continuare cel mai mare partid din Romania. Daca nici UDMR nu va trece pragul electoral vom asista pentru prima data la o situatie inedita in Romania, dar va ajuta asta cu ceva tara? Momentan se zice ca suntem pe crestere economica, unele statistici sustin aceasta teza, doar ca nu o simt si cetatenii [ cresterea economica ].

Dancila si Tariceanu

Calin Popescu Tăriceanu si Viorica Dăncilă au “divorțat” politic