Probabil ca va imaginati ca in poza de mai jos este un star de cinema, dar va inselati, este José Mujica – presedintele Uruguayului. Pentru cine nu stie, tara lor a fost mai jos decat a noastra in ceea ce priveste democratia, dar uite ca a avut un presedinte care-mi aduce aminte de Mircea Druc. Ce vremuri, ce vise cu cei doi Mircea in frunta Moldovei. Uite unde am ajuns!

José Mujica sau lectia despre democratie pentru moldoveni

Probabil va intrebati ce legatura este intre José Mujica, Uruguay si Mircea Druc. Ei bine, José Mujica este supranumit cel mai sarac presedinte din lume, a refuzat casa pusa la dispozitie de stat, locuieste la ferma sotiei sale si duce o viata obisnuita. Acum este la final de mandat, cei cinci ani s-au terminat si el a ramas fidel credintei sale, nu poti fi mai bogat decat locuitorii tarii tale. Asta mi-a adus aminte de Mircea Druc care calatorea cu masina personala, Lada ruseasca.

Mai mult, desi salariul sau de presedinte al Uruguayului este de 12.000 de dolari pe luna, el doneaza cea mai mare parte saracilor. Nici cand i s-a propus sa-si vanda o masina veche unui seic arab cu un milion de dolari nu a acceptat! Sa continui sau v-ati facut deja o idee despre ce vorbim aici?

Ar mai fi de vorbit despre Mahatma Gandhi, cel care s-a opus toata viata violentei si a reusit sa schimbe fata Indiei. Oare aceste exemple le stiu si moldovenii, sau trebuie sa le popularizam noi, poate reusim sa schimbam cumva mentalitatea acestui popor?

José Mujica

José Mujica sau lectia despre democratie