Desi nu avem autostrada intre Ploiesti si Brasov, deja se fac calcule cat va fi taxa pe care ar trebui sa o plateasca soferii, facand imediat raportul cu autostrazile din tarile vecine. Evident ca am platit deja studii de fezabilitate, care au expirat si vor trebui refacute, am vazut si cum autostrazile romanesti trec peste situri arheologice fara a avea aprobare, etc. Dar sa vedem cat crede azi guvernul ca va fi taxa de autostrada pe tronsonul Ploiesti – Brasov, daca va fi vreodata gata.

Nu avem autostrada Ploiesti – Brasov dar calculam taxele pe ea

Desi ar fi putut sa inceapa de la Brasov catre Rasnov, unde nu sunt probleme prea grele de surmontat, ca sa nu zic ca am putea ajunge chiar la Predeal, avand in vedere ca se construieste mai mult prin salbaticie, ei calucleaza taxe si desi se prevede un parteneriat public – privat, plateste tot statul studiile de fezabilitate. Se preconizeaza un tarif de 6,3 euro fara TVA pentru autoturisme, adica aproximativ 35 de lei – cam multisor am zice noi – cam cat te costa 100 de km cu masina mica!

Vrei sa mergi pe autostrada, platesti! Ce-i drept nu cred ca e mai ok cu vinieta, cum este la unguri sau cehi. Adica sa dai o caruta de bani dar sa te poti plimba fara griji pe orice autoastrada timp de 10 zile. Daca te grabesti, dai banul ce sa-i faci? De exemplu daca mergi de la Arad sau Timisoara la aeroportul din Budapestea, pentru 500 de kilometri dus-intors, dai cam 10 euro – 47 de lei doar ca sa mergi mai repede pe autostrada – si sa fii sigur ca altfel faci dublu ca timp si mai dai si prin gropi! Noi insa nu avem autostrada, dar deja stim cat am plati -virtual, daca am avea-o!

Autostrada Ploiesti Brasov