O stire care a trecut fara a fi mediaizata suficient inca din 2011, inginerul roman Calin Gologan a construit un avion ce ar trebui sa revolutioneze aviatia in cativa ani, este vorba de Elektra One ce functioneaza pe baza bateriilor de laptop. sa faci avioane ultra-usoare s-a mai vazut, sa le faci electrice am mai vazut dar sa le faci sa zboare cu bateriile de la laptop, asa este intr-adevar o premiera!

Calin Gologan, Elektra One si avionul cu baterii de laptop

Brasoveanul Calin Gologan a reusit sa breveteze un avion ultrausor din fibra de carbon, ce cantareste doar 200 de kilograme si va costa sub 100 de mii de euro, mai putin decat multe masini de lux. Elektra One poate zbura cu bateriile de laptop intre 3 si 4 ore cu o viteza de peste 160 km/h. Ca sa te plimbi cu acest avion e costa doar 20 de euro/100 km, banuiesc eu ca asa de ieftin nu ati mai vazut pana azi!

Ar rebui sa ne mandrim ca un inginer ce a terminat faculatea in 1977 la Bucuresti, vorbim aici de Facultatea de Aeronave, dupa ce a lucrat ani buni la ICA Brasov, a reusit sa proiecteze si sa produca primul avion electric ce poate zbura cu baterii obisnuite de laptop. Ca sa fie totul perfect, inginerul nostru a proiectat si realizat si avionul Elektra One Solar, care evident zboara pe baza energiei solare. Acesta cantareste dublu fata de cel pe baterii, in schimb poate parcurge pana la 1000 de kilometri in opt ore. Viitorul suna bine pentru aviatie!

Elektra One, avion pe baterii

Calin Gologan, Elektra One si avionul cu baterii de laptop