Pensia de intretinere pentru parinti si bunici
O sa lamurim situatia inca de la inceput, pentru ca multi nici macar nu stiu ca legea romaneasca prevede obligatia de a intretine parintii si bunicii chiar si acum, inainte ca PSD sa incerce o modificare a legii. Ce spune articolul 87 din Codul familiei: Copilul va putea fi obligat să dea întreținere celui care l-a întreținut timp de zece ani, astfel cum se arată în alineatul precedent. Asadar si azi copii au obligatia de a ajuta rudele de gradul I daca acestea se afla in nevoie si nu se pot intretine singuri! Noul proiect de lege al PSD aduce insa o clarificare: cota din venituri pe care este obligat sa o plateasca parintilor sau bunicilor nu poate depasi 20% din veniturile copilului major!
Pensia de intretinere pentru parinti si bunici
Nu inteleg de ce doar 20% este cota maxima desi minim pentru un copil parintele trebuie sa dea 25%, nici nu stiu daca era necesara o astfel de lege, pentru ca in general parintii si bunicii prefera sa nu ceara bani de la copii, dar legea de acum prevede cam acelasi lucru. DA, asistentii sociali cred ca legea nou a e buna, dar si ea presupune sa-si dea parintii copii in judecata. Asadar, greu de crezut ca va aduce schimbari in voata de familie si in nivelul de trai al pensionarilor. De ce pensionari? Pai pentru ca legea spune ca nu esti obligat sa ajuti pe cineva care poate munci – deci doar suferinzii si cei iesiti la pensie ar beneficia de noua lege.
Mai adaugam si prevederile articolului 90 din Codul Familiei [ in vigoare azi! ]: Dacă părintele are drept la întreținere de la mai mulți copii, el poate, în caz de urgență, să pornească acțiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreținerea se poate întoarce împotriva celorlalți obligați pentru partea fiecăruia. Asadar este evident ca legiuitorul s-a gandit la cei aflati in nevoie si care nu mai sunt obligati sa munceaca – invaliditate sau pensionare la limita de varsta.