Shanghaiul este una din minunile Chinei de azi, cu o populatie ce depaseste pe cea a Romaniei in perioada sa de glorie – peste 24 de milioane de locuitori, este un oras cosmopolit, in plina ascensiune. Fie ca acceptam sau nu, China a devenit o mare putere economica a lumii, in curand va depasi – daca nu cumva a depasit deja – SUA. Cel putin in ceea ce priveste veniturile, iar faptul ca aproape orice se produce azi si in China, spune deja multe. DA, este inca o tara comunista si probabil ca un regim asemanator cu cel al Suediei ar aduce mai mult ebeneficii, dar este de inimaginat cum poti gestiona a treia tara ca intindere din lume cu o populatie de un miliard si trei sute de milioane de oameni.

Minunile Chinei – episodul 1

China are cu un miliard de locuitori mai mult decat toata Uniunea Europeana si dublu fata de cont continentul european. Totusi la productia mondiala chinezii sunt pe locul trei dupa USA si U.E. Dar, pentru ca exista si un dar, azi vorbim despre Shanghai si prima minune este turnul de 492 de metri inaltime. Pare enorm, jumatate de kilometru inaltime, dar chinezii sunt ambitiosi si vor sa ridice o cladire de 1500 de metri! DA, va fi cea mai inalta cladite de pe glob, Xtopia, depasind cu mult renumitul Burj Khalifa. Va fi o cladire cu 300 de etaje si va fi un mini oras la bloc. Da, este momentan un concept, la fel cum este si Ultima Tower, dar chinexzii promit sa se apuce in curand de lucru. Va imaginati un bloc in care locuiesc peste 200.000 de persoane? Cam asta va fi Xtopia, gigantul care va fi realmente un zgarie-nori!

In oras mai avem Shanghai Tower, ceva mai inalt care masoara 642 de metri, asdar chiar avem un oras minune, care aa cum ziceam are mai multi locuitori decat Romania Mare, de peste doua ori mai multi decat are azi Ungaria, iar la productie stau mai bine ca multe tari din lume. Totusi este pe lista celor mai poluate orase din lume. De altfel China este pe locul intai la poluare, daca excludem din lista Cernobal. In top 10 cele mai poluate orase din lume se lupta cu cateva orase fiecare India, Rusia si China. Asadar sunt si bune si rele in marele imperiu chinez, asta e sigur.

Shanghai World Financial Center

Shanghai World Financial Center – o minune a Chinei de azi