Ultimul sprijin extern pentru Coreea de Nord a disparut, ieri China a dat ragaz de numai 120 de zile guvernului nord-coreean sa-si inchida toate afacerile din tara. Bizar este ca nu la fel vor proceda si companiile chineze din tara condusa de Kim Jong-un. Este evident ca aceste masuri vor inrautati situatia politica dintre cele doua tari, dar cu cine nu este azi certata Coreea de Nord? Tonul a fost dat la Washington de catre presedintele Donald Trump, dar nu este clar daca sanctiunile il vor cuminti pe rebelul Kim Jong-un.

China impune sanctiuni Coreei de Nord

De obicei pana acum China trecea cu vederea „nazbatiile” nord coreenilor, preferand o relatie calma din care tara sa castige economic, doar ca se pare ca deja s-a sarit calul, rachetele coreene zburand tot mai des peste spatiile aeriene ale vecinilor. Cum 80% din economia chineza depinde de occidentali, iar SUA este unul dintre cei mai mari parteneri economici ai Chinei, este evident ca decizia vine sa intareasca economic tara si lasa Phenianul sa se descurce singur.

Partea mai putin placuta a incidentelor din ultima perioada este faptul ca sanctiunile nu par sa-l afecteze pe Kim Jong-un, ceea ce nu poate decat sa ne ingrijoreze. Ce va urma si cum se va aplana conflictul din estul Asiei vom vedea. In rest va tinem la curent cu evolutia evenimentelor, tineti aproape de DigitalPress.

Kim Jong-un

China impune sancțiuni Coreei de Nord