Rasfoiam zile astea ce se mai discuta prin Social Media si dau peste o postare care nici mai mult nici mai putin apara traditia si istoria romanilor: „Aceasta camasa de Argeș a ajuns sa fie vanduta sub forma de Kit de un magazin din Chisinau . Voua vi se pare normal ca unele din Moldova sa ne copie modele din muzee și sa faca bani pe ele?” Ca idee renumitul „Mos Craciun” este mereu made in China, copii ale Turnului Eiffel se vand la colt de strada si unii se „basica” cum se vand ii romanesti la Chisinau, dar tot noi spunem ca „Basarabia e Romania”.

Paranoia sau identitate nationala?

DA, am gasit o lege de protejare a patrimoniului mobil, din 2000. Acum ma pun sa vad la ce se refera aceasta. Am tot citit si nu am gasit nimic legat de reproducerea iilor, a nadragilor sau chiar a celebrei caciuli dacice. Ba chiar acele caciuli se vand la market, o fi de bine? Eu zic ca da, sau cum zice cineva aici, de la TVR Moldova – 100 de camasi traditionale sunt salvate de la disparitie prin prezentarea si reproducerea lor.

Cum vedem noi povestea Doamnei Cristina Chiselencu? O incercare de a-si denigra competitia pe retelele de socializare. Bine zicea un comentator: am ajuns sa traim din ura si asta ne consuma zilnic. Sa zici ca aperi patrimoniul national de la a fi copiat, ei bine asta mi se pare cea mai mare gogorita. Sa nu iti faci o pereche de nadragi din zona Maramuresului, ca e modelul purtat de Pintea? Hai fugi mai nene la culcare, esti exagerat. Doamna Chiselencu si-a blocat colegele din Moldova doar ca sa nu mai fie luata peste picior de cei de peste Prut. La mai mare, as zice eu.

ie tradițională

Paranoia sau identitate națională?