Pana mai ieri eram fericiti ca producem suficienta energie ca sa exportam, desi pe partea din spate mai si importam – ceva mai scump se pare decat exportam, dar despre asta cu alta ocazie. Desi stim ca nu facem fata cu centrala de la Cernavoda, nici cu hidrocentralele si centalele pe gaz, uite ca a venit iarna aia grea si am descoperit ca era bun si carbunele, doar ca am facut ceva si nu prea mai avem industrie extractoare de carbune in Romania si centralele ce se foloseau de o resursa ieftina autohtona sa-u cam imputinat. Asa se face ca acum suntem in prag de a da din colt in colt dupa energie ieftina si nu e!

Criza energetica si carbunele romanesc in plina iarna

Romania ar fi putut fi independenta energetic si unul dintre exportatorii de curent electric in zona, doar ca uite asa pe nepusa masa, in plina iarna un reactor de la Cernavoda este in revizie, Dunarea a inghetat si parca ne paste o mica criza energetica in toiul iernii. Pan ala vara uitam, asta e sigur. In timp ce tari precum Germaia si Japonia cer din ce in ce mai mult carbune, noi avem probleme cu dorinta de a exploata aceasta resursa. Oare de ce?

Nu stiu daca va dati seama ca am putea exporta in China intreaga productie de carbune, indiferent cat ar fi de mare. De ce nu se face nimic? Pentru ca nu se vrea, pentru ca cei de la guvernare au si asa buzunarele pline, iar interesele altora primeaza la noi in tara. Am mai zis si o repet, Romaia ar putea trai ca Elvetia doar din tursim si mancare BIO!

Carbune pentru termocentrale

Criza energetica si carbunele romanesc in plina iarna