O veche dilema pentru romani: vrem spitale sau catedrale? Se vehiculeaa diverse cifre in spatiul public, dar se uita cateva amanunte: in sate sunt biserici de sute de ani, deci teoretic am avea in fiecare sat cate o biserica, iar daca este sa ne luam dupa datele oficiale avem 18.000 de biserici si doar 15.000 de preoti, ceea ce pare a fi real daca ne gandim sa cusnt preoti ce servesc la mai multe biserici, prin rotatie sau la ore diferite. Cati medici avem in Romania? Oficial sunt 57.300 de medici in Romania, dar mai avem nevoie. Acestia lucreaza in 425 de spitale, deci cam zece spitale pe judet ar veni.

Cati preoti si cati medici sunt in Romania

Cate biserici s-au construit in ultimii 100 de ani? Dar spitale? Daca mai construim 100 de spitale, cine va lucra in ele? Iata intrebari la care cei care striga tare: nu vrem Catedrale, vrem spitale [ sau scoli –  desi sincer nu am auzit de copii care nu merg la scoala din lipsa de scoli – mai degraba din lipsa de profesori sau avem scoli inchise din lipsa de eelvi ]. Nu sunt adeptul construirii de noi biserici – desi de ce nu? Dar sunt adeptul corectitudinii, iar daca avem 15.000 de preoti si 57.300 de medici, eu zic ca nu avem un raport in defavoarea medicilor.

Adevarata problema? Salariile mici, conditiile mizere din spitale, nu numarul bisericilor ne fac zilele amare. Vom termina Catedrala Mantuirii Neamului, ne vom mandri cu ea asa cum ne mandrim cu Canalul Dunare – Marea Neagra, vor veni turistii sa o vada si tara va castiga bani. Merita sau nu constructia, este o intrebare la care os a dam raspunsul peste 100 de ani, acum trebuie sa vedem de ce ne fug medicii din tara, de ce se opereaza romanii in strainatate.

Spitale vs catedrale

Câți preoți și câți medici sunt în Romania