Romania este cunoscuta in lume pentru vinurile sale, premiate si medaliate la diverse concursuri internationale. In prezent România ocupa locul 5 in ierarhia europeana a tarilor producatoare de vin, cu podgorii care acopera aproximativ 251.000 ha, locul 15 la nivel mondial. Tara noastra este împărțită în 7 regiuni viticole, bazate pe criterii geografice si tipul de sol. Există, practic, o industrie producătoare de vin în fiecare areal major:

1. Subcarpații meridionali
2.Subcarpații de est
3. Zona centrală a Transilvaniei
4.Vestul și Nord-Vestul Transilvaniei
5.Banatul
6.Dobrogea
7.Câmpia Dunării

Soiurile locale, cum ar fi Grasa de Cotnari sau Galbena de Odobesti cresc si se dezvolta alaturi de varietatile importate precum Merlot, Sauvignon sau Pinot Noir. Un vin de calitate începe în vie. Astfel, este important să menționăm unele dintre cele mai importante soiuri disponibile pentru entuziastii vinului local. Feteasca Albă este cea mai frecventă varietate, acoperind mai mult de 23.000 ha. Este gasita in toate podgoriile majore din tara. Este un soi vechi, care a reusit sa se adapteze la aproape orice conditii climaterice.

Feteasca Regala a devenit cunoscuta in perioada interbelica. Vinul obtinut din acest soi are o aroma unica, usor de recunoscut, prospetime și un nivel ridicat de aciditate. Riesling-ul italian este un soi care acopera in prezent aproximativ 20 000 ha producand vinuri seci, puternice si echilibrate.
Sauvignon, acoperind în prezent în jur de 6000 ha. produce vinuri de înaltă calitate. Această varietate crește în Dobrogea, la Murfatlar. Vinurile sunt considerate delicate și unice Pinot Gris a fost importat în perioada post-filoxera la via Murfatlar din Dobrogea. Vinurile sunt robuste și echilibrate iar buchetele lor evoluează și se îmbunătățesc odată cu vârsta.Chardonnay prosperă în solul calcaros al Dobrogei. Vinurile seci obținute posedă o finețe remarcabilă și o aromă subtilă. Muscat Otonnel, acoperind în prezent 8000 ha., este un soi care preferă de obicei medii reci dar este cultivat și în zona Dobrogei. Vinurile sunt bogate și dulci. Merlot este un soi de struguri negri, cultivat mai ales în regiunile sudice. Vinul este puternic si aroma imbunatateste cu varsta.
Cabernet Sauvignon produce vinuri roșii excepționale. În momentul de față există mai mult de 11500 ha cultivate, mai ales în regiunile sudice calde, pe care le preferă. Vinurile sunt viguroase și impresionante, cu toate acestea, este nevoie de doi ani pentru ca acestea să își atingă potențialul și cel puțin șase luni de maturare în sticlă sunt obligatorii.

Dobrogea, vedeta regiunilor de vinificatie din Romania

Unul dintre cele mai importante și, probabil, cele mai dificile proprietăți ale vinului este modul în care fiecare factor influențează și contribuie la procesul de vinificație și rezultatele acestuia. Clima locală este unul dintre cei mai importanți factori. Orice fenomen meteorologic poate afecta ciorchinele de struguri, fie că este vorba de ploaie sau secetă.
În primăvară, numărul de boabe de pe ciorchine este deja predeterminat, dar boabele pot fi deteriorate chiar și de vânt puternic. Ploaia poate fi, de asemenea, o problemă: majoritatea producătorilor de vin ar prefera ploaie după recoltă. Pentru struguri, clima perfectă este una temperată , deoarece orice fel de extreme pot afecta creșterea lor. Ploaia în exces poate modifica modelul de maturare, ducând la scăderea conținutului de zahăr sau mucegăirea boabelor.

Un climat temperat ar fi ideal, dar, din cauza unor potențiale extreme, vinificatorii și oenologii trebuie să se asigure că fiecare soi de struguri este crescut într-o regiune adecvată, în care nu numai să poată supraviețui ci și prospera. Într-adevăr, clima și solul sunt două dintre avantajele majore ale Dobrogei atunci când vine vorba de vin. Climatul arid și solul calcaros, împreună cu pasiunea oamenilor pentru vin, au dus la crearea unora dintre cele mai originale vinuri din Romania.
Solul stâncos este potrivit pentru o mare varietate de struguri, în timp ce nivelurile de elevație asigură distribuirea egală a luminii solare. Clima este caldă și uscată, precipitațiile anuale rar depășesc 400 mm / an. Datorită acestor condiții precum și a priceperii oenologilor noștrii, Crama Histria este în momentul de față un producător de marcă al multor varietăți de Vinuri cu Denumire de Origine Controlata.
Podgoriile Dobrogei sunt locul de naștere al multor minuni îmbuteliate, pe cât de multe nume, pe atâtea varietăți: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon, Cabernet, Feteasca Alba si Feteasca Neagra si multe altele. Pana una-alta, in speranta ca v-am starnit curiozitatea, va asteptam la o mica degustare la Crama Histria.

Drumul vinului

Drumul vinului – județul Prahova