Despre evrei și tradiții
Tradiția evreiască este să nu te zgarcești niciodată cu salutările. Am observat când am comunicat cu evreii că ei sunt întotdeauna primii care salută cu cuvintele „SHALOM LECH” – tradus din ebraică, PACE ȚIE. Un evreu poate fi sărac sau bogat, dar va zâmbi mereu. Pentru că simțim starea de spirit interioară binevoitoare în mod subconștient, iar puterea de a saluta este foarte, foarte mare. Am vorbit recent cu un bancher evreu și i-am pus o întrebare: „Care este secretul tehnicii tale de negociere?” El a spus: „Nu există secrete aici, știu doar să salut.” Și într-adevăr, mi-am amintit că de fiecare dată când ne întâlnim, aveam uimitoarea impresia că era teribil de bucuros să mă vadă.
Istoria poporului evreu este o istorie dificilă, grea, sunt multe pagini triste în ea. Evreii au fost expulzați constant din orașele și țările în care și-au dezvoltat afacerile – din Spania, Olanda, Franța, Anglia, Portugalia, Persia… Au încercat mereu să-i distrugă, să-i extermine,… Îi învinovățeau pe evrei pentru tot – și pentru eșecurile conducătorilor și în reticența lor de a renunța la tradițiile lor și în faptul că ei câștigă mai mult decât alții. Regii luau deseori împrumuturi de la evrei, iar apoi, pentru a nu le rambursa, îi declarau în afara legii… Uneori li se dădea doar o zi ca să adune tot ce aveau nevoie și să părăsească țara pentru totdeauna – toți: bărbați, femei, copii, bătrâni…
Evreii au fost întotdeauna de vină pentru toate. Deja în secolul al XIII-lea, evreilor din Europa li sa interzis să dețină pământ, ceea ce însemna că nu se puteau angaja în agricultură. Evreii au fost forțați să părăsească majoritatea profesiilor, nefiindu-le permis să se angajeze în producție și meșteșuguri. În sudul Europei, evreii au fost primii care au introdus tehnologii de producție a hârtiei și a sticlei, dar acest lucru a fost în scurt timp interzis.
Cartierele evreiești îngrădite – ghetouri – au fost create în toată Europa. Istoria cuvântului „ghetou” își are rădăcinile în Veneția. În anul 1516, Papa a cerut ca evreii să fie expulzați din Veneția. Dar autoritățile venețiene, care erau puternic dependente de banii evreilor și de medici, au decis să-i stabilească pe insula Cannaregio din regiunea Gett o Nuovo – care se traduce prin „nouă topitorie”. Evreilor le era interzis să dețină proprietăți imobiliare sau să se angajeze în arte plastice și nu puteau ieși din ghetou decât purtând pe cap palarii speciale cu însemne galbene. Și astăzi, dacă ești la Veneția, poți cere să fii dus în acest loc pentru a înțelege cum trăiau evreii atunci.
În Rusia, în 1791, a fost introdusă Pale of Settlement – granița teritoriului în care nu puteau locui. Evreilor – cu rare excepții – nu li s-a permis să se stabilească la Moscova, Sankt Petersburg sau alte orașe mari. Le-a fost extrem de greu să intre la universitate și au fost nevoiți să lupte pentru tot în viață.
În Talmud există un personaj numit Nahum Ish Gam Zu Letova, care se traduce prin „Omul „toate sunt spre bine”.” În orice, chiar și în cea mai deznădăjduită situație, el a spus: „Gamzu letova!”, ceea ce înseamnă: „Și asta este spre bine!” Adică pentru el nu a existat un rezultat rău – tot ce i s-a întâmplat, după părerea lui, a fost doar în bine. Vremurile în care nu ești sigur ce vei avea mâine i-au învățat pe evrei să aibă o abordare specială în a face afaceri și a organiza relațiile cu oamenii. Expulzările, opresiunea și umilirea au lăsat o amprentă profundă în viața lor.
În secolul al XIX-lea, Rebbe Tzemach Tzedek a scris: „Gândește-te la bine și totul va fi bine”. Nu știi ce se va întâmpla mâine, dar ar trebui să crezi mereu în ce este mai bun, să cauți mereu oportunități. Cum și unde să le cauți? Observa ce se intampla in jurul tau. Evreii au găsit și găsesc întotdeauna acele domenii de afaceri în care pot face bani buni și, de multe ori, evreii sunt primii în toate… în știință și medicină și tehnologie etc., etc. Trebuie să primești informații, să analizezi ce direcție se dezvoltă mai repede, care încetinește, unde apare o nouă oportunitate. Din timpuri imemoriale, comunitățile evreiești au schimbat rapid știri despre scăderea sau creșterea prețurilor și evenimente politice – acest lucru le-a permis să răspundă rapid la schimbări și să câștige bani mari.
În înțelegerea evreiască, doar o persoană care este recunoscătoare pentru ceea ce are poate deveni bogat. Asta e toată ideea. Fii fericit cu ceea ce ai – te va ajuta în orice circumstanțe. Străduiește-te pentru ce este mai bun, dar asigură-te că apreciezi ceea ce ai deja. Și din nou: „Dacă crezi că poți distruge ceva, crede că îl poți repara”, acestea sunt cuvintele rabinului Nachman. Adică ai puterea de a rezolva orice problemă și nu ar trebui să te gândești la distrugere, ci să acționezi în creație!
Cei mai bogați și mai faimoși evrei de pe planetă (fără a număra mulți mari muzicieni, compozitori, medici și oameni de știință): Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin, Mikhail Fridman, Steven Spielberg, Albert Bruce Sabin, Vladimir Khavkin, Janusz Korczak, Frații Rothschild, Golda Meir, Stanley Kubrick, Harrison Ford, Gal Gadot, Natalie Portman, Barbara Streisand, Bob Dylan, Billy Joel, frații Coen, Lev Landau, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Sigmund Freud, Arkady Raikin etc.