Acum un an Elvetia liberalizase piata muncii pentru romani si bulgari, dar iata ca ieri a decis sa apeleze la prevederile acordului cu Uniunea Europeana si sa revina iarasi la restrictionarea accesului pe piata muncii elevetiene. Consiliul Federal din Elevetia a decis ca un an a fost suficent pentru romani si bulgari, iar cum la ei salariile sunt oricum mari si nu cauta sa plateasca putin pentru serivcii, in acest moment li se pare inoportun sa prelungeasca sitiatia existenta. Timp de 12 luni romanii si bulgarii vor avea acces limitat pe piata muncii din Elvetia.

Elvetia restrictioneaza angajarile pentru romani si bulgari timp de 12 luni

Elvetia era un fel de oportunitate pentru romani, mai ales pentru cei ce vorbeau una din cele trei limbi acceptate la ei, franceza, italiana sau germana. Numarul de permise de munca ce se vor acorda romanilor si bulgarilor va fi sub 1000, adica extrem de putin. Mai multe locuri au romanii pentru a emigra in Canada sau Australia. Elvetienii spun ca peste 3300 de romani si bulgari ( nu sunt date exacte pe tara, deci nu stim daca au fost 3000 de bulgari si 300 de romani sau invers ) au intrat din 2015 pe piata muncii din Tara Cantoanelor. O fi mult, o fi putin pentru o tara cu aproape opt milioane de locuitori?

Teoretic romanii si bulgari ipot merge inca liber in Elvetia pentru ca este membra a Spatiului Schengen, dar pentru a munci este nevoie de un permis de munca, pe care acum il vor obtine destul de putini romani. Practic se pare ca in Elvetia nu sunt necesare calificarile oferite de noi, deci pana in iunie 2018 nu va faceti planuri sa munciti in Elvetia. Oare cati romani sunt in Elvetia acum?

Locuri de munca in Elvetia

Elvetia restrictioneaza angajarile pentru romani si bulgari timp de 12 luni